Van onderzoek naar praktijk: immuno- en transitiepsychiatrie?

Categorie
Lezing
Datum
2022-06-21 09:00 - 10:00
Locatie
online

Sprekers: dr. Eline Wittevrongel en dr. Kris Van de Woestyne
Doelgroep: zorgverleners

 

Met het oog op het verbeteren van de zorgtoegankelijkheid voor jongeren zijn laagdrempelige initiatieven zoals Overkop - gebaseerd op het Australische Headspace-model - in opmars. Jeugdvriendelijkheid is een centraal kenmerk van die organisaties. In dit seminarie krijg je een beknopt overzicht van de kenmerken van jeugdvriendelijkheid en overlopen de sprekers de resultaten van een recente Delphi-studie waarbij jongeren (16-24 jaar), ouders en hulpverleners hun mening hebben gedeeld over wat zij belangrijk vinden voor een jeugdvriendelijk zorgaanbod.
 
Moodstratification: het domein van immunopsychiatrie onderzoekt het verband tussen het immuunsysteem en psychiatrische klachten. Kinderen en jongeren met 22q11.2 deletiesyndroom hebben vaak een aangeboren afwijking van het immuunsysteem waardoor zij een verhoogd risico lopen op terugkerende infecties en auto-immuunaandoeningen. Daarnaast hebben ze een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychiatrische problemen zoals angst, depressie en psychose. In dit seminarie bespreken we mogelijke interacties tussen lichaam en geest en hoe dit een rol kan spelen in de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Gastsprekers

  • Dr. Eline Wittevrongel, kinder- en jeugdpsychiater in opleiding UPC KU Leuven en doctoraatsstudent aan het Centrum voor Klinische Psychiatrie KU Leuven
  • Dr. Kris Van de Woestyne, kinder- en jeugdpsychiater in opleiding UPC KU Leuven en doctoraatsstudent aan het Mind-body-onderzoeksgroep Psychiatrie van  KU Leuven
 

Wanneer?

 

Dinsdag 21 juni 2022 van 9 tot 10 uur

 
 

Via livestreaming

 

Neem gratis deel, via livestreaming. 

 
 

Neem deel via Zoom

 
 
 

Accreditatie

 

Accreditatie voor artsen is aangevraagd.
Ben je arts? Geef bij het inloggen in Zoom je Riziv-nummer op, naast je volledige naam.

 
 
 

Alle datums

  • 2022-06-21 09:00 - 10:00

Powered by iCagenda

YUNECO Crisis

YUNECO Care

YUNECO Combi

Picture1 Care Circle Combi Circle
 YUNECO Crisis wil streven naar een transparante, toegankelijke voorzieningen-overschrijdende crisishulp aan kinderen, jongeren en hun context bij acute psychische en kinder/ jeugdpsychiatrische crisissen.

Lees meer

YUNECO Care wil een aanklampend en langdurig beschikbaar aanbod creëren voor kinderen en jongeren met een meervoudige en complexe problematiek die daardoor meestal zorg nodig hebben over langere termijn, maar daarbij niet altijd even makkelijk bereikbaar zijn.

Lees meer

YUNECO Combi wil een kwaliteitsvol beleid en gepaste zorg bieden voor de specifieke doelgroep jongeren met een combinatie van een verstandelijke beperking en geestelijke gezondheidsproblemen en –risico’s. 

Lees meer 

     

YUNECO Crosslink

YUNECO Connect

YUNECO Caro 

crosslink Header Yuneco Connect transprnt YUNECO Caro cirkel transprnt

Het programma YUNECO Crosslink streeft er naar om het netwerk zoveel mogelijk als lerend netwerk te laten fungeren, een kruispunt (Cross) waarbinnen doelbewust kennis en ervaringen worden uitgewisseld om nieuwe inzichten, oplossingen en werkwijzen te creëren.

Lees meer

YUNECO Connect is het programma Vroegdetectie - Vroeginterventie (VD-VI) dat zich richt op ultra hoog risico situaties (UHR) die kunnen leiden tot een ernstig geestelijk gezondheidsprobleem.

Lees meer

 Het zorgprogramma YUNECO Caro brengt GGZ-expertise naar jongeren met een psychische kwetsbaarheid, die in residentiële jeugdhulp verblijven, én hun teams.  We bieden tevens outreach GGZ-expertise aan de jongeren die verblijven in de gemeenschapsinstelling De Grubbe

Lees meer