Participatie is het proces dat leidt tot de actieve deelname aan de totstandkoming, voortgang en afronding van de hulpverlening binnen het domein van de geestelijke gezondheid. Op microniveau gaat het over het eigen behandelverloop, op mesoniveau de bredere hulpverlening en op macroniveau over beleidsvorming.

De referentiepersoon Participatie tracht een goed beeld te krijgen van (toekomstige) participatieve initiatieven bij de netwerkpartners GGZ. Neem daarom zeker contact op om dit verder te bespreken en eventueel deel te nemen aan de kenniskring Participatie en Ervaringsdelen. De referentiepersoon kan hierover ook een korte presentatie geven. Een eerste werkinstrument om mee aan de slag te gaan is de participatietrap. Daarnaast zal binnenkort ook het participatiekompas beschikbaar zijn.

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Participatietrap

Als constante leidraad in het participatieve proces kan worden gebruik gemaakt van de participatieladder (Roger Hart, 1992) of de aangepaste versie van Pimento, de participatietrap. Pimento biedt via de site www.jongerenparticipatie.be een zeer breed gamma voor organisaties die aan de slag willen gaan met jongerenparticipatie. De trap helpt te bepalen welke rol jongeren kunnen en mogen opnemen binnen een project. Zo weet iedereen wat ze mogen verwachten. Het gaat dus niet over een zo hoog mogelijke invloed, maar wel over een zo duidelijk mogelijke samenwerking.

Participatietrap

Participatiekompas

UCL en Moving Minds zijn volop aan het werk om zeer binnenkort een site online te zetten onder de naam Participatiekompas. Met de ontwikkeling van dit instrument willen ze samen werk maken van de ontwikkeling van participatie. Dit Participatiekompas jeugdhulp wordt een professioneel ontwikkelingsinstrument, dat hierin ondersteunend werkt. Met dit tool zal je:

  • In kaart brengen hoe ver jijzelf en/of jouw organisatie staat op vlak van participatie (reflectietool);
  • Bepalen wat de volgende stap is voor jou en/of jouw organisatie (actieplan/prioriteren);
  • Ontdekken welke ondersteuning en instrumenten er al bestaan m.b.t. gekozen acties (toolbox met tools) en welke je dient in te zetten in jullie volgende stap;
  • Je laten inspireren door good practices, literatuur…

De ontwikkeling wordt met het netwerk mee opgevolgd en kan ook voor de netwerkpartners van YUNECO een zeer nuttig instrument worden.