Kindertekeningen begrijpen in diagnostisch en therapeutisch perspectief. Spreken via beelden.

Categorie
Workshop
Datum
26 oktober 2021 09:00
Locatie
JHB De Blauwput(Leuven)
Bijlage

RINO VLAANDEREN Studiedag

Kindertekeningen begrijpen in diagnostisch en therapeutisch perspectief. Spreken via beelden.

Het tekenen van kinderen is – naast hun spel - een belangrijk expressiemedium. Kinderen komen in contact met eigen ervaringen, drukken deze uit en verwerken ze al tekenend en spelend. Ze ordenen echter niet alleen hun ervaringswereld via hun tekeningen, ze communiceren via dit kanaal ook aan anderen hoe ze zichzelf percipiëren en voelen. Voor de hulpverlener die met kinderen werkt, is het dan ook belangrijk om dit medium (opnieuw?) 'in de vingers' te krijgen. Daarbij is kennis over hoe kinderen tekenen doorheen hun ontwikkeling, over hoe een tekenproces verloopt,… fundamenteel om tekeningen te kunnen interpreteren en ermee aan de slag te gaan binnen een klinische context.

Doelgroep

Kinderpsychologen, pedagogen en kinderpsychiaters die tekeningen gebruiken in hun klinisch werk en meer kennis en kunde willen verwerven in het diagnostisch begrijpen en het therapeutisch hanteren van tekeningen.

Inhoud

• Tekenen doorheen de ontwikkeling

• Tekeningen als instrument in een belevingsonderzoek/psychodiagnostisch onderzoek

• Interpretatie van tekeningen aan de hand van ontwikkelingspsychologische en psychodynamische inzichten

• Tekeningen binnen een therapeutische en begeleidingscontext

Werkwijze

Deze workshop biedt theoretische uitgangspunten in het werken met tekeningen. Daarnaast wordt er vooral interactief aan de slag gegaan: er worden tekeningen bekeken en besproken, en de deelnemers kunnen de kracht van het tekenen ook zelf actief ervaren. Dit alles om beter vanuit een stevigere positie te kunnen aansluiten bij tekenen als ervarings- en communicatiemedium van het kind in de klinische praktijk.

Docenten

Sus Weytens, Ma Klinisch Psychologie, psychodynamisch kinderpsychotherapeute, werkzaam als praktijkassistent van de onderzoeksgroep Klinische Psychologie en in Praxis P, het facultaire praktijkcentrum van de KUL. Groepssupervisor in de postgraduaatopleiding psychodynamische kinderpsychotherapie. Bestuurslid van RINO Vlaanderen en VVPT. Privé-praktijk te Aalst.

Datum, locatie en kostprijs

26 oktober en 18 november 2021 van 9u30 tot 16u30 in JHB De Blauwput (Leuven) EUR 225,00 incl. lunch

 
 

Alle datums

  • 18 november 2021 09:00
  • 26 oktober 2021 09:00

Powered by iCagenda