Interculturele bemiddeling in de hulpverleningspraktijk

Categorie
Studiedag
Datum
19 oktober 2021 13:00 - 17:00
Locatie
Zaal Foyer in Tweebronnen (bibliotheek) Rijschoolstraat 4 3000 Leuven
Telefoon
016 85 79 80
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Graag kondigt het vluchtelingenteam van het CGG VBO in samenwerking met de stad Leuven en het OCMW Leuven een studienamiddag aan over ‘interculturele bemiddeling in de hulpverleningspraktijk’ die zal doorgaan op dinsdag 19.10.2021.

Verschillende sprekers, waaronder de Leuvense intercultureel bemiddelaars, zullen de ontstaansgeschiedenis en de huidige praktijk van interculturele bemiddeling toelichten. Het programma van deze studiedag zal begin september bekend gemaakt worden.

Onze bevolking is de laatste decennia superdivers geworden. In Leuven zijn er momenteel 170 nationaliteiten gedomicilieerd. Dit uit zich ook in de nood aan meertaligheid in de zorg.

In 2019 besloten de stad Leuven, het OCMW Leuven, het CAW Oost-Brabant, het CGG Vlaams Brabant Oost en Praxis P de handen in elkaar te slaan. Deze kernpartners vormen sindsdien een evoluerend en open netwerk, een samenwerkingsmodel voor psychosociale en geestelijke gezondheidszorg in Leuven. Over instellingen heen, en niet onbelangrijk over de culturele verschillen van deze instituten heen, groeit een gezamenlijke transculturele visie en praktijk. Een manier van denken en werken die vruchtbaar is en zijn vruchten afwerpt op vele manieren.

De kernpartners werken samen rond vier pijlers : mind spring als psycho-educatief groepsaanbod, vervolgzorg via psychosociale begeleiding en psychotherapie, intervisie en deskundigheidsbevordering  en een vierde pijler:  samenwerken met een vaste pool van sociale tolken en interculturele bemiddelaars (ICB) . Maar wat houdt dit laatste juist in? En hoe kunnen we hier gebruik van maken?

In deze studienamiddag willen we aantonen dat de aanwezigheid van een ICB de weg opent naar een echte transculturele dialoog. Het gesprek krijgt immers, naast het hulpverleningsaspect, ook de vorm van een ontmoeting tussen de cultuur van de hulpverlener en die van de cliënt. Om te kunnen werken in een triade hulpverlener – ICB – cliënt staan we stil bij het vlot laten verlopen van gesprekken waarbij ieder zijn eigen moedertaal hanteert, het afstemmen van verwachtingen op elkaar, het detecteren van interpretatieverschillen, de culturele en religieuze duidingen..

 

PRAKTISCH

Dinsdag 19 oktober 2021 van 13.00 tot 17.00 u. , aansluitend receptie tot 18.00 u.

Zaal Foyer in Tweebronnen (bibliotheek)

Rijschoolstraat 4

3000 Leuven

Prijs: 50 euro

Bankrekeningnummer: BE41 4310 7579 0110

Inschrijvingen en informatie: Linda De Valck

via emailadres en telefoonnummer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 016 85 79 80

 
 

Alle datums

  • 19 oktober 2021 13:00 - 17:00

Powered by iCagenda